Home Zprávy Nastal čas jedlých kaštanů – jsou zdravé a dobré!

Nastal čas jedlých kaštanů – jsou zdravé a dobré!

301
0
SHARE

Kdo z nás by neznal lákavou vůni pečených kaštanů. Věděli jste, že jedlé kaštany jsou nejen chutné, ale i přínosné pro naše zdraví?

kaštan

 

Jedlý kaštan, oficiálně kaštanovník setý, patří mezi stromy z čeledi bukovité. Jeho plody najdeme většinou schované po dvou až třech v pichlavé slupce. Nespleťme si ho s kaštanem koňským (jírovec maďal), který jedlý není a který mají na podzim v oblibě zejména děti na hraní.

Jedlé kaštany má většina z nás spojené s představou příjemné předvánoční atmosféry. Nemusíme však čekat, až se ucítíme vůni pečených kaštanů na adventních trzích, můžeme si na nich pochutnat už teď i doma. Příprava je velice snadná a jako bonus v sobě navíc kaštany ukrývají celou řadu prospěšných látek. Jejich konzumací tím pádem prospíváme nejen chuťovým pohárkům, ale i našemu zdraví. Jedlé kaštany pomáhají čistit játra a také zklidnit žaludek, pozitivně působí například při průjmech. Obsahují hořčík, vápník, železo, mangan, zinek, fosfor a další minerální látky. Najdeme v nich také vitamíny A, B a C. Podle babských rad mají jedlé kaštany blahodárný vliv proti úzkosti a také při odbourání stresu a špatné nálady. Jejich konzumací tedy můžete bojovat i proti psychickým obtížím. Kaštany chrání buňky před působením volných radikálů. Plody kaštanovníku setého mají příznivý vliv na funkci mozku, posilují paměť a zlepšují koncentraci. Ty z vás, kteří si hlídají štíhlou linii, potěší fakt, že mají nízký obsah cukru. Odborníci je doporučují i diabetikům, neboť neobsahují glukózu ani fruktózu. Jedlé kaštany mají v sobě také málo tuků, ale zato větší množství škrobu.

Chuť kaštanů patří k podzimu
Chuť kaštanů patří k podzimu a zimě

Jejich nejčastější úpravou je pečení. Doporučuje se kaštany před pečením na chvíli namočit do vody. Poté nařízněte kaštan do kříže. Na to nezapomeňte, jinak by vám mohly díky horku v troubě bouchnout. Poté vložíme na plech, dáme do trouby a pečeme při 180 až 200 stupních zhruba 15 až 20 minut (podle velikosti a množství kaštanů). Kaštany nesmějí zčernat, pouze zhnědnout. Slupka během pečení popraská a vnitřek kaštanu pěkně změkne. Nezapomeňte je oloupat hned po vytažení z trouby, po delší době už by vám to nemuselo jít tak snadno.

Pečení kaštanů patří mezi nejčastější úpravy, můžete je ale i uvařit. Začněte stejně jako u pečení tím, že jejich slupku naříznete. Poté vložte do vroucí vody a vařte po dobu zhruba 20 minut, aby změkly. Poté je vyjměte, schovejte uvařené kaštany do utěrky a pomačkejte, půjdou pak lépe loupat.

Máte-li nasbírané nebo koupené kaštany a nechcete je připravovat hned, doporučuje se je vložit do mikrotenového sáčku a schovat do mrazničky. Udrží si tak svou chuť. Z nejmenších kaštanových plodů se mele kaštanová mouka. Z jedlých kaštanů lze připravit například nádivku, pyré, polévku či omáčku a používají se i do sladkých zákusků.

Redakce Press-Media

Doporučuje další zajímavé články na mediích

Svět-Ženy.cz

Press-News.cz

e-Žena.cz

MetSo on Facebook
  • 1
    Share