Home Zprávy O víně svatého Martina víme, že se jím přiťukává 11. 11. Není...

O víně svatého Martina víme, že se jím přiťukává 11. 11. Není to málo?

418
0
SHARE

Svatomartinské víno má tradiční datum sklizně 11. 11. v 11 hodin. Podává se svatomartinská husa. To ví většina z nás. Ale jak a zda vůbec se tento mok skladuje, k jakým dalším pokrmům se podává a ze kterých hroznů se vyrábí, to je mnohým laikům záhadou. Pojďme si něco o víně svatého Martina povědět.

Kdy vznikla tradice Svatomartinského vína, husy a koláčů?

Tradice sklízení a ťukání si Svatomartinským vínem se datuje již do doby císaře Josefa II. V té době se totiž začalo přesně 11. 11. v 11 hodin a 11 minut přiťukávat mladým, toho roku sklizeným vínem. Svátek svatého Martina nebyl pouhým svátečním dnem, znamenal i něco víc. Sedláci, již pracovali u větších vinařů, měli odkroucenou povinnou službu. Nad svatomartinskou husou, svatomartinskými koláči a prvním vínem se dojednávaly podmínky práce v dalším roce. Tradice Svatomartinských slavností byla obnovena na sklonku 20. století a od roku 2005, kdy byla tato mladá vína uvedena na trh, se staly stále rozšířenějším fenoménem.

Avšak ne všechna vína, jež se stihla sklidit a stočit do lahví před zmíněným datem, musí být Svatomartinská. Víno musí být řádně přihlášeno do Národního vinařského centra a obdržet certifikát. Originální Svatomartinské víno má být vyrobeno z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Jsou to lehčí, svěží vína s nižším obsahem alkoholu, maximálně do 12 procent. O víně svatého Martina už něco víme, ale k jakému jídlu se podává? Mladé víno se hodí ke staročeským gurmánským specialitám. Pečená krocaní prsa či candát se hodí k bílému vínu, pečená husa se zelím a husí játra snesou lépe kombinaci s červeným vínem. Svatomartinské víno by se mělo vypít nejpozději na jaře, než ztratí svěžest.

MetSo on Facebook
  • 1
    Share